Hudhelse
May 24, 2022

Rosacea – hva hjelper?

Rosacea – hva hjelper?

Hva er rosacea?

Rosacea er en vanlig hudlidelse og har ingen sammenheng med din generelle helse. Anslagsvis 10% av kvinner rammes, men mindre hyppig. Diagnosen er vanligvis en ren blikk-diagnose for en erfaren behandler, og det er ingen prøver som skal til. Med sin påfallende synlighet i ansiktet kan tilstanden være psykisk belastende, og den uforutsigelige rødmingen kan være plagsom.

Det første stadiet av tilstanden er utvikling av«rødme», og synlige, grovere blodårer. Noen kan merke en brennende eller stikkende fornemmelse og huden kan føles strammere. Følelsen er sammenlignet med den stivheten man kan føle ved mimikk etter solbrenthet.

I neste stadie utvikler rødflammetheten seg mer og det kan dukke opp små kviselignende pustler på nese, panne og hake. Det tredje stadiet er kjennetegnet som grovhet i rødflammet ansiktshud med mer eller mindre ujevn vekst av nese, ofte også ører. De fleste pasienter vil behandles slik at de aldri når det tredje stadiet.

Hvordan ser rosacea ut?

Rosacea kan arte seg på forskjellige måter:

  • Rødflammethet
  • Små akneliknende røde flekker i ansiktet, vanligvis under hudens overflate.
  • Affeksjon av nesen med rødflammethet og lett hevelse.
  • Rødhet i øyne og øyelokk.
  • Dannelse av synlige spindelvevsårer.

Hvorfor får man rosacea?

Årsakene til rosacea er ikke fullstendig forstått, men det antas at det er et resultat av en kombinasjon av genetiske, miljømessige og immunologiske faktorer.

Er rosacea smittsomt eller arvelig?

Rosacea er ikke smittsomt, og det kan ikke overføres fra person til person gjennom direkte kontakt. Enkelte studier antyder at det kan være en genetisk komponent i utviklingen av rosacea. Personer med familiemedlemmer som har rosacea, kan der for ha økt risiko for å utvikle tilstanden selv. Imidlertid er ikke arv de neneste faktoren som påvirker forekomsten av rosacea, da det også er påvirket av andre faktorer som miljø, livsstil og hudens reaksjon på ulike stimuli.

Hvor lenge varer rosacea?

Varigheten av rosacea varierer fra person til person. For noen kan rosacea vare i mange år, mens andre opplever perioder med oppblussing og remisjon. Med riktig behandling kan symptomene som regel kontrolleres og reduseres.

Er rosacea farlig?

Rosacea er generelt sett ikke farlig, men det kan være en kosmetisk og følelsesmessig belastning for de som lider av tilstanden. Ubehandlet rosacea kan imidlertid forverre seg over tid og føre til mer alvorlige symptomer. I sjeldne tilfeller kan rosacea påvirke øynene og forårsake komplikasjoner som øyebetennelse eller tørrhet i øynene.

Hvordan behandle rosacea?

Tidlig behandling er en fordel for å få tilstanden under kontroll og hindre progresjon. En behandling av rosacea er å gå tillegen, eventuelt hudlege, og få utskrevet en krem på resept. Denne vil ha forskjellig virkning. Oppblussing av rosacea kan også behandles med antibiotika lokalt eller i tablettform, og noen erfarer at de bør unngå visse typer mat og sol.

En annen veldig god behandling av rosacea er laser. Laserbehandling mot rosacea fungerer ved å målrettet rette laserlys mot de overfladiske blodkarene i huden som er involvert i rosacea. Laserlyset absorberes av det røde pigmentet i blodet, og når det treffer de utvidede blodkarene, genererer det varmeenergi. Denne varmen fører til ødeleggelse av de utvidede blodkarene, sammentrekning av blodkarveggene og reduksjon av blodstrømmen. Flere behandlinger kan være nødvendig, og en tendens til å rødme lett kan vedvare.

Plages du av rosacea?

Hos Olio tilbyr vi gratis konsultasjon med våre kosmetiske sykepleiere, slik at du kan få gode tips og anbefalinger til eventuelle behandlinger og produkter som passer deg best. Dette er selvsagt helt uforpliktende!