Hudhelse
February 18, 2023

Hvilken hudtype har jeg?

Hvilken hudtype har jeg?

Huden din er unik, og det er det viktig å ta hensyn til når du velger hudpleieprodukter, -rutiner og -behandlinger. I denne artikkelen kan du lære mer om de vanligste hudtypene og hvordan du kan ta vare på huden din på best mulig måte. Dersom du er usikker på din hudtype, kan en våre dyktige terapeuter i Olio hjelpe deg under en gratis konsultasjon.

Hva er hudtyper?

Hudtyper referer til de forskjellige kategorier av hud somer definert ut fra en rekke faktorer som talgproduksjon, fuktighetsnivå, følsomhet og elastisitet. Det finnes fem hudtyper: normal, tørr, fet, kombinert og sensitiv. Dersom det baseres på hudens evne til å tåle sol, finnes det sekshudtyper.  

Tørr hud

Tørr hudtype kjennetegnes av lav talgproduksjon, som gjør at huden mangler fett og har en svak hudbarriere, slik at fukt fordamper fra huden. Den svake hudbarrieren gjør også at huden blir mer sensitiv for ytre påkjenninger som vær og vind. Dette kan føre til at huden føles stram, samt flassing, rødhet og irritasjon – spesielt om vinteren. For å ta vare på tørr hud, bør du bruke produkter med fuktighetsgivende ingredienser som hyaluronsyre, algeekstrakt og antioksidanter, og unngå produkter som inneholder alkohol eller parfyme.

Fet hud

En fet hudtype har høy talgproduksjon og kjennetegnes av en blank overflate, spesielt i panne, på nesen og haken. En fet hudtype har dessuten en tendens til å utvikle kviser og urenheter. Porene er ofte store, og døde hudceller skaller av tregere grunnet talg som binder hudcellene sammen. For å ta vare på fet hud, bør du se etter produkter som inneholder ingredienser som salisylsyre og benzoylperoksid, og unngå produkter som inneholder olje.  

Normal hud/kombinasjonshud

Normal hud kjennetegnes av en hud med stabil fukt og fettbalanse og god blodsirkulasjon. De fleste med denne hudtypen har imidlertid en kombinasjonshud, som kjennetegnes ved at noen deler av ansiktet er fetere enn andre. Det er eksempelvis vanlig at pannen, nesen og haken er fet, mens kinnene er tørre. Det er vanlig at det forekommer kviser og urenheter i områdene med fet hud.  

Hudtyper og hudtilstander

Mens hudtyper er generisk bestemt og forblir relativtstabile gjennom livet, kan hud tilstander variere basert på faktorer som livsstil, miljø og sykdom. Dette kan inkludere medisiner, stress, hormoner, bruk av kosmetikk og sol. Hudtyper referer til den grunnleggende strukturen ihuden din som er bestemt av mengden talg som produseres og hvor mye melaninhuden inneholder. Hudtilstander derimot, er midlertidige tilstander som kan påvirke hudens utseende og følelse. Eksempler på vanlige hudtilstander er akne, rosacea, psoriasis, eksem og tørrhet. Aldring av huden kan også regnes som en hudtilstand fordi det påvirker hvordan den ser ut og fungerer. Når huden eldes påvirker det hudens elastisitet, fasthet og utseende over tid.  

Hudtyper og sol (1-6)

Hvilken hudtype du har, kan også baseres på hudens evne til å produsere melanin, og derfor hvor godt den tåler sol før den blir skadet. Jo mer melaninhuden produserer, jo mer beskyttet er huden mot solskader. Disse hudtypen er egner man som regel på en skala fra 1-6, fra hudtype 1 som alltid brenner og aldri blir brun til hudtype 6 som sjelden eller aldri brenner og alltid blir brun. Det er uansett viktig å huske på at alle hudtyper bør beskyttes mot solen ved å bruke solkrem med minst faktor 30, og unngå å være i solen når den er på sitt sterkeste.