Hudhelse
August 11, 2022

Behandling for pigmentflekker

Behandling for pigmentflekker

Hva er pigmentering av huden?

Hudfargen din bestemmes av mengden pigment i huden. Pigmentet kalles melanin. Mengden av melanin i huden er genetisk bestemt, men påvirkes også av ytre faktorer. Melanin blir stimulert av UV-stråler og det er det som fører til at man kan bli brunere om sommeren. 

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker, også kjent som hyperpigmentering, er områder av huden som har en mørkere farge enn den omkringliggende huden. De oppstår når det er en overproduksjon av melanin. Pigmentflekker kan variere i størrelse, form og intensitet, og de kan forekomme på ulike deler av kroppen, inkludert ansiktet, hendene, armer og skuldre.

Hvorfor oppstår pigmentflekker? 

Det er flere faktorer som kan bidra til utvikling av pigmentflekker. Den hyppigste årsaken til pigmentforstyrrelser er utvilsomt sol. Pigmentflekker kan også oppstå ved skader på huden som kviser eller sår. En annen vanlig grunn er endringer i hormoner som kan oppstå under graviditet, amming eller bruk av p-piller. Hudens aldringsprosess kan også føre til «aldersflekker» som er pigmentforstyrrelser som normalt tiltar med årene.  

Er pigmentflekker farlig?

Selvom pigmentflekker vanligvis er ufarlige, kan de oppleves som kosmetisk uønskede. Når det er sagt, bør pigmentflekker undersøkes av en hudlege eller annen kvalifisert helsepersonell for å utelukke mer alvorlige tilstander, spesielt hvis de har uvanlige egenskaper, endrer seg i størrelse, form eller farge, eller dersom de klør, blør eller forårsaker ubehag.

Hvordan unngå pigmentflekker?

En generell regel når det kommer til pigmentflekker er å bruke høy solfaktor hver dag, også når det er overskyet. I tillegg vil en god hudpleierutine redusere risikoen for at tilstander eller hudirritasjoner som akne, eksem eller sår bidrar til pigmentflekker. Kom gjerne innom en våre salonger for å få anbefalt produkter som passer din hud.  

Kan jeg bli kvitt pigmentflekker?

Pigmentflekker som sitter i de øverste hudlagene, oftest forårsaket av sol, kan bli fjernet med en god hudpleierutine, samt behandlinger. Pigmentflekker knyttet til hormoner er dessverre ofte vanskelige å få fullstendig fjernet fordi de ofte ligger i et dypere lag i huden. Ofte kan de bli redusert, men ikke alltid helt borte.

Hvordan fjerne pigmentflekker?

Det viktigste tipset vi gir til alle med (og uten) hudproblematikk er å få på plass en god hjemmerutine med produkter rettet mot det du ønsker å jobbe med. Videre anbefaler vi behandlinger rettet mot problemstillingen. For pigmentflekker er det flere behandlinger i salong som har vist seg å ha god effekt. 

  • Anti pigment peel.
  • Microneedling/dermapen.

Vi hjelper deg å finne den behandlingen som passer for deg. Faktorer som kan være betydelige er grunnen til at pigmentflekken har oppstått, dine hjemmerutiner, nedetid og hyppighet på behandling. Book en konsultasjon hos våre hudterapeuter eller kosmetiske sykepleiere for å finne den behandlingen som passer deg best. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!